Waarom dit verhaal?

‘One Night, Stiekem’ gaat over Lies Noorderdorp, die zelf wil bepalen wanneer haar leven over is. Als schrijvend journaliste Eefje Blankevoort de 84-jarige interviewt voor het project ‘Emancipatie van de dood’, dat begon als een samenwerking tussen fotograaf Wouter Jansen en Eefje, raakt ze zo in de ban van haar verhaal, dat ze Lies’ stem zélf wil laten horen. Het leidt tot een multimediale productie, waarin Eefje’s audiofragmenten samenvloeien met de foto’s van Wouter Janssen, die het onderwerp heeft aangedragen. Met hulp van radiomaakster en editor Laura Stek wordt het óók een reportage voor VPRO Plots.


One Night, Stiekem

Door Eefje Blankevoort en Laura Stek
E

lke dag ‘oefent’ de 84-jarige Lies Noorderdorp hoe ze daags na haar 85ste verjaardag een eind aan haar leven wil maken. Stoel rechtop, kussens eruit. Lies is niet ziek. Ze heeft een dochter en een kat, die haar aan het leven binden. Ze wordt blij van de merel in haar tuin. Toch is ze vastbesloten. Haar rauwe stem voert je naar de diepste nissen van je ziel, waar de angst schuilgaat voor ouderdom en gebrek, voor verlies en dood. Onontkoombaar. Zonder enig pathos. Als de stem wegsterft, staat op het stoelkussen de troostende afdruk van een rug.

Fotograaf: Wouter JansenCategorie:
RADIO
Verschenen:
VPRO Plots
Jaar:
2013
 Luistertijd 21 min.

De maker licht toe

Eefje Blankevoort: ‘Toen mevrouw Lies Noorderdorp begon te vertellen, wist ik dat het een mooi verhaal zou worden. Ze bleek een ongelofelijk goede prater te zijn, iemand die een weloverwogen besluit had genomen. Ze wist waarom, hoe en wanneer ze een einde aan haar leven wilde maken. Ze was al bezig om haar verzekeringen op te zeggen, afscheidsbrieven klaar te leggen en om te oefenen voor de dood. Eigenlijk overviel me dat nogal. Ik was nog bezig met de researchgesprekken voor het verhaal en verwachtte niet dat ze al zo ver was met de planning. Maar plots zat ik er midden in.’

‘De reportage is het persoonlijke verhaal van Lies, maar het is ook een universeel verhaal. Veel ouderen zijn bezig met de doodsvraag. Rationeel kan je je voorstellen dat iemand van 80 of 85, als het leven aan het einde komt, niet wil wachten tot hij afgetakeld is of alzheimer heeft. Tegelijkertijd is iemand als Lies zo kwiek, zo leuk, dat je denkt: jij moet helemaal nog niet uit het leven stappen.’


> Lees meer

Eefje Blankevoort en Laura Stek

Eefje Blankevoort is een van de oprichters van journalistiek productiebureau Prospektor. Eefje schrijft artikelen en boeken en maakt (multimedia) documentaires. Ze publiceerde de boeken: ‘Stiekem kan hier alles’, over Iran, ‘De Vluchtelingenjackpot’ (i.s.m. fotograaf Karijn Kakebeeke) en ‘Dream City’ (i.s.m. fotograaf Anoek Steketee). Eefje regisseerde onder andere de films: ‘Niemand vertelt mij wat ik moet geloven’ (IKON), ‘Joella, Best Friends Forever’ (IKON), ‘Nieuw’ (NCRV Dokument Junior) en het jeugdprogramma ‘Jong geleerd, oud gedaan’ (VPRO), Onlangs verscheen de interactieve muziekdocumentaire ‘Hidden Wounds’ (IDFA Doclab, Reflecting Images 2013) en de tweedelige radiodocumentaire ‘Mannen huilen niet’ (OVT, VPRO) over veteranen met posttraumatische stressstoornis. Op dit moment werkt zij o.a. aan het multi mediaproject ‘Love Radio’ (FOAM & Submarinechannel) en de lange documentaire ‘Breng de Joden thuis’ (IKON).

Laura Stek werkt als vaste documentairemaker en co-presentator bij OVT (VPRO / Radio 1) en maakt freelance reportages voor verschillende radioprogramma’s. Daarnaast schrijft ze voor Vrij Nederland en de VPRO Gids. Haar onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, van ‘de waarde van een mensenleven’ tot een portret van ‘Jezus in de film Jesus Christ Superstar’. Toch is de aanpak bijna altijd hetzelfde: slow journalism met ruimte voor observatie. Ze bewondert de Amerikaanse manier van storytelling, waarbij het draait om een duidelijke verhaallijn en een aanwezige verteller.

In september 2012 deed Laura voor verschillende media (NOS, Vrij Nederland, W24, Labyrint Radio, National Geographic) verslag van een grootschalige biologische expeditie van Naturalis op Borneo. In juni 2010 reisde ze samen met fotograaf Kadir van Lohuizen naar Haïti voor de NOS en Vrij Nederland en tussen september 2009 en in februari 2010 naar Zuid-Amerika voor het programma ‘De Beagle: In Het Kielzog Van Darwin’.


Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl