Waarom dit verhaal?

‘Spraakmakende reportages over actuele onderwerpen’ luidt het motto van het Belgische Koppen. Een nogal clichématige omschrijving, die geen recht doet aan de uitzonderlijke kwaliteit van het programma. Koppen behandelt weliswaar actuele onderwerpen, maar onderscheidt zich van de doorsnee actualiteitenrubriek door gevoel voor stijl, personages en beeldvoering. Grote thema’s komen voor het voetlicht aan de hand van kleine, menselijke verhalen. Dat levert een spannend contrast op.


> Lees meer

Oe ist?

Door Guy De Troyer en Sofie Vaes
E

lke dag slaan drie Vlamingen de hand aan zichzelf. Maar nergens in Vlaanderen zijn zoveel zelfdodingen en pogingen daartoe als bij mannen in West-Vlaanderen. In een roadmovie door de desolate westhoek probeert cartoonist en West-Vlaming Kamagurka de bevolking aan de praat te krijgen. Dat valt niet mee.

Het onvermogen te communiceren is een belangrijke oorzaak van het hoge aantal zelfmoorden. De mensen vragen elkaar wel: Oe ist? Maar vervolgens gaat het zoals Trees, wier zoon zelfmoord pleegde, aan Kamagurka vertelt: ‘Daarna zijn ze al een meter verder en ze verwachten dat je zegt: goed.’

Bekijk hier Oe ist?Categorie:
TELEVISIE
Verschenen:
Koppen
Jaar:
2014
 Kijktijd 15.35 min.

De maker licht toe

Voor het VRT-programma Koppen wilde Guy De Troyer een ongewoon filmisch verhaal maken over zelfmoord. Of beter nog, over het waarom van zelfmoord. Een verhaal zonder te moraliseren. Zonder experten en beleidsmakers. Niet sentimenteel, maar ook niet vrijblijvend. Het moest de kijker raken en blijven hangen.

De campagne Oe ist? (Hoe gaat het?), van de provincie West-Vlaanderen, bracht hem op het idee hoe dit plan was te verwezenlijken. Met Oe ist? hoopt de provincie dat de West-Vlaming meer gaat praten over zijn problemen. De Troyer: ‘Of zo een campagne een gesloten mens open kan maken, betwijfel ik. Maar die simpele vraag “Oe ist?” bleef wel hangen.’


> Lees meer

Guy De Troyer en Sofie Vaes

Guy De Troyer (1967) werkt ruim tien jaar voor de openbare omroep VRT, waarvan drie jaar als reportagemaker voor het actualiteitenmagazine Koppen (VRT-nieuwsdienst). In 2012 won hij met Kortfilmmakers de interculturele Media Award. Voorheen werkte hij voor TerZake, verkiezingsuitzendingen en de jeugdzender Ketnet (voor o.m. Karrewiet en Mijn Gedacht!). Met het dubbelportret Opvallende buren in Karrewiet werd De Troyer in 2003 genomineerd voor de Dexia Persprijs. De reportages laten zien hoe de kinderen van de Iraakse ambassadeur in België en een Amerikaans meisje, wier broer op weg is in een tank naar Bagdad, in dezelfde straat wonen en de oorlog in Irak beleven.

Sofie Vaes (1974) werkt sinds 2007 voor de VRT-nieuwsdienst, hoofdzakelijk als redacteur en reporter voor het programma Volt. Daarnaast werkte ze sporadisch voor de programma’s Koppen, Het Journaal en Reyers laat. Ze studeerde in 1996 af als criminologe aan de KU Leuven. Haar eerste tv-stappen zette Vaes in 2000 bij het productiehuis van Paul Jambers, De Televisiefabriek. Daar werkte ze mee aan tal van programma’s (Jambers, De Babyboom, De Para’s). In 2003 sloeg ze een nieuwe weg in met de consumentenprogramma’s van tv-coryfee Jan Van Rompaey (VRT, 2003-2006). Bij productiehuis Telesaurus (2006-2007) verzorgde ze research voor de programma’s Nachtwacht en De wortel van het kwaad.


> Lees meer

Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl