Waarom dit verhaal?

Tien jaar na de moord op Theo van Gogh lukt het Mischa Cohen om Lieuwe van Gogh te spreken. Terwijl iedereen wil weten hoe het met ‘de zoon’ gaat, waarom hij de media al zo lang ontloopt en hoe hij de moord heeft beleefd, kiest Cohen voor een gedurfde interviewvorm. Geen vragen of quotes, maar een stijl waarin de verzwegen antwoorden van de afgelopen tien jaar tóch aan bod komen.


> Lees meer

Dankbaar gestemd

Door Mischa Cohen
L

ieuwe van Gogh, tien jaar later. Nooit had hij over de moord willen praten. Maar nu had filmmaakster Doesjka van Hoogdalem hem ervan overtuigd dat het misschien goed was om mee te doen aan een film en zijn herinneringen aan zijn vader te delen. Als een soort verwerkingsproces.

Als die fucking datum naderde, stonden de media steevast bij hem op de stoep. Maar wat had hij daaraan? Niet voor niets had hij ze zo lang mogelijk buiten de deur gehouden. Maar nu deed hij mee aan een film om voor eens en altijd – of nou ja, in ieder geval tot aan het volgende jubileum van zijn vaders sterfdag – antwoord te geven op de vragen die iedereen maar bleef stellen.

> Lees verder

FOTO: JEROEN HOFMANCategorie:
TIJDSCHRIFTEN
Verschenen:
Vrij Nederland
Jaar:
2014
 Leestijd 25 min.

De maker licht toe

De hoofdredactie was resoluut toen de verslaggever het voorstelde: een interview met Lieuwe van Gogh, bij de tiende sterfdag van zijn vader? Dat ging echt niet lukken. Onlangs nog had een collega Lieuwe willen opzoeken in Thailand. Hij had zijn subsidie al aangevraagd, het zou een van de extreme longreads worden waarin hij was gespecialiseerd. Maar ook hij was afgepoeierd, zoals al die anderen. Sinds de moord op zijn vader werd die jongen elk jaar begin november door iedereen gebeld om zijn verhaal te doen. Logisch dat hij daar geen zin in had.


> Lees meer

Mischa Cohen

Mischa Cohen (1957) werkt als schrijvend redacteur voor Vrij Nederland en was hiervoor eindredacteur van literair tijdschrift De Held, medewerker van NRC Handelsblad en coördinator van de wekelijkse VN-kleurenbijlage. Hij schreef onder andere een profiel van P.C. Hooft-prijswinnares Charlotte Mutsaers en, meer recent, een verhaal over de Schots-Nederlandse schrijver Michel Faber en een reportage over de eerste redactievergadering van Charlie Hebdo na de bloedige aanslag van 7 januari 2015.


> Lees meer

Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl