Waarom dit verhaal?

Confronterend, beklemmend en spannend tot het eind. Met Moeders springen niet van flats laat Elena Lindemans zien hoe een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patiënten anderen opzadelt met de zware gevolgen. Daardoor ontstijgt de film het particuliere verhaal van haar moeders zelfdoding en wordt Lindemans’ persoonlijke zoektocht óók een journalistieke.


> Lees meer

Moeders springen niet van flats

Door Elena Lindemans
A

l lange tijd worstelt de moeder van Elena Lindemans met een ondraaglijk psychisch lijden. Maar omdat haar verzoek om euthanasie niet in behandeling wordt genomen, neemt ze het heft in eigen hand. Na overleg met haar vriend en haar kinderen besluit ze te springen van de Muntflat in Heerenveen.

Elena gaat terug naar de wanhoopsdaad van toen. Hoe tekende die sprong de levens van de anonieme toeschouwers, zoals de bewoners van de flat? Waarom konden of wilden haar artsen haar toen niet helpen? Zouden ze dat nu wel hebben gedaan?Categorie:
TELEVISIE
Verschenen:
VARA
Jaar:
2014
 Kijktijd 55.25 min.

De maker licht toe

Elena Lindemans: ‘Lange tijd heb ik gedacht dat ik te laat was met een documentaire over mijn moeders’ wanhopige zoektocht naar een humane dood. Tijdens de laatste maanden van haar leven was ik 25, net begonnen als verslaggever bij het televisieprogramma Kassa, en dacht weleens: eigenlijk zou ik dit allemaal moeten filmen. Maar ik kón het niet. Ze was op het laatst zo afgetakeld, zo moe, zo radeloos, zo anders dan de moeder die ik daarvoor had gekend. Ze wilde in die tijd ook niet meer gefotografeerd worden.

Toen ik negen jaar later in de krant las dat psychiatrisch patiënten nog steeds zelden euthanasie krijgen, wist ik dat daar een taak voor me lag. Ik moest hoe dan ook het drama van mijn moeder verfilmen, omdat ik zo het verhaal van een grote – verborgen – groep psychiatrisch patiënten met een chronische doodswens kon vertellen.’


> Lees meer

Elena Lindemans

Elena Lindemans (1974) is journalist, documentairemaker en presentator bij de VARA. Haar veelgeprezen documentaire Moeders springen niet van flats leidde onder meer tot een hoorzitting in de Tweede Kamer over euthanasie in de psychiatrie.
Voor de documentaireserie De muur maakte Lindemans de aflevering over Belfast (2014). De serie won de TV Beelden Award 2015 in de categorie ‘Beste reportage en documentaire(programma)’.


> Lees meer

Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl