Waarom dit verhaal?

Personages zoals Kees en zijn ouders verzin je niet, ze zijn echt. Maar hoe heeft Monique Nolte, de maakster van Het beste voor Kees, het in vredesnaam voor elkaar gekregen om met camera en al dicht bij deze hoofdpersoon te kunnen komen? Zo dicht dat hij op televisie durft bloot te geven waar hij zich in de spiegel voor schaamt: zijn te grote voortanden, schamele lengte en de kale plek op zijn schedel. De confrontatie met Kees is overrompelend, Kees’ spanning voelbaar.


> Lees meer

Het beste voor Kees

Door Monique Nolte
D

e 44-jarige autist Kees Momma is dol op zijn modeltreinen, Japans en tekenen, maar heeft moeite met korte rokjes en blote vrouwenbenen. Hij woont nog bij zijn ouders. Hoe lang houden de bejaarde ouders de 24-uurs zorg vol en wat gebeurt er met Kees als zij niet meer voor hem kunnen zorgen?

De documentaire Het beste voor Kees wordt verteld vanuit drie perspectieven: dat van vader, moeder en zoon. Al meer dan veertig jaar gedijt het gezin in een delicaat evenwicht, maar hun driehoeksverhouding houdt hen ook in een impasse. Kees is gewend geraakt aan de dagelijkse zorg en luxe thuis, waardoor hij misschien niet meer zonder kan en wil. Ook is het de vraag of zijn moeder hem kan loslaten. Zullen vader, moeder en zoon in staat zijn om een nieuwe balans te vinden?
Categorie:
TELEVISIE
Verschenen:
NCRV
Jaar:
2014
 Kijktijd 87 min.

De maker licht toe

Monique Nolte: ‘Mijn geschiedenis met Kees begon in 1997, toen ik een documentaire wilde maken over een autistische jongere. Na enige research kwam ik bij Kees Momma terecht. We hadden meteen een klik. In zijn typerende eloquente bewoordingen maakte Kees me deelgenoot van zijn angsten, obsessies en fixaties.Zo ontstond de film Trainman. Daarna hielden we contact.’


> Lees meer

Monique Nolte

Monique Nolte (1969) groeide op met film: ze was een ‘gewillig slachtoffer’ voor haar vader die de liefde voor de camera weer van zijn vader had. Ze studeerde journalistiek in Utrecht en Parijs. Sinds 1997 werkt Nolte als documentaire- en tv-maakster. Zo regisseerde ze voor het NPS-programma Urbania en KRO Profiel (o.a. de afleveringen met Hans Teeuwen, Midas Dekkers en Connie Palmen).


> Lees meer

Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl