Waarom dit verhaal?

Denk je ‘speciaal onderwijs’, dan denk je al gauw aan lastige leerlingen, aan moeilijk opvoedbaar en vechten en herrie in de klas. In haar radiodocumentaire Speciaal laat Marije Schuurman Hess zien dat de werkelijkheid een andere is: met een toegewijde juf, een vriendelijke en veilige leeromgeving en kinderen die hun uiterste best doen om zich aan de schoolregels te houden.


> Lees meer

Speciaal

Door Marije Schuurman Hess
I

n de radiodocumentaire Speciaal volgt Marije Schuurman Hess de laatste maanden van een klas in het speciaal basisonderwijs. Jesse, de twaalfjarige zoon van Marije, is een van de leerlingen van groep acht en de gids in deze serie. In vijf afleveringen laat hij de luisteraar ervaren hoe het eraan toegaat in zijn hoofd, in de klas en op het schoolplein.

Van binnenuit laat hoofdpersoon Jesse zien wat het betekent als je overal door afgeleid wordt, als je schrikt als de deur opengaat of als je je woede niet kunt beheersen. Dan raak je in de war en dan botst het wel eens. Maar in ‘groep Oranje’ kijken ze daar niet raar van op. De juf die van drie naar nul telt, een stoplicht en ‘padstoelen’ om je in terug te trekken, bieden veiligheid en rust.

Beluister hier alle afleveringen van Speciaal.Categorie:
RADIO
Verschenen:
Radio Doc (NTR)
Jaar:
2014
 Luistertijd 5 x 16 min.

De maker licht toe

Eigenlijk wilde Marije Schuurman Hess een afscheidscadeau in audio maken voor alle kinderen uit de klas van haar zoon Jesse. Niet voor een uitzending, maar om de klasgenootjes van Jesse en zijn juf iets te geven ter afsluiting van het laatste schooljaar. En toen belde de eindredactrice van Radio Doc (NTR). Of Marije nog ideeën had voor een radioserie? Die had ze: een portret van de klas van Jesse, groep acht van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam-Noord. Het leverde de radiodocumentaire Speciaal op, een serie in vijf afleveringen.


> Lees meer

Marije Schuurman Hess

Marije Schuurman Hess (1968) werkt als programmamaker voor het productiehuis Radiomakers Desmet, dat ze in 2003 oprichtte met Stef Visjager, Bente Hamel en Catherine van Campen. Ze leerde radio maken bij de regionale zender Radio Rijnmond. Daarna volgden IKON en NPS (NTR). Een van haar betere radiodocumentaires is, volgens Schuurman Hess, Hondenerfenis, over een man die bang is voor honden (NTR 2009, Radio Doc).


> Lees meer

Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl