Digitaal

Last Hijack Interactive

Jarenlang teisterden Somalische piraten de Golf van Aden, het water ten noorden van de Hoorn van Afrika. Ze kaapten honderden schepen en kregen miljoenen euro’s aan losgeld. Hoe kon piraterij zo’n groot probleem worden? En hoe kan het dat we er nu nagenoeg niets meer over horen? Dat onderzoekt de interactieve documentaire Last Hijack.

> Lees verder
Na een aantal mislukte kapingen wil kaper Mohamed nog één keer zijn slag slaan, maar zijn ouders en verloofde zetten hem onder druk om te stoppen met piraterij en een baan te zoeken.

Categorie: DIGITAAL
Verschenen: NRC Digitaal
Jaar: 2014
Maker(s): Femke Wolting en Tommy Pallotta

De kunst van het stelen

In de nacht van 15 op 16 oktober 2012 worden er zeven kostbare kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam gestolen. De roof wordt wereldnieuws. Het verhaal achter de roof had volgens auteur Lex Boon wel wat weg van een spannend jongensboek. Samen met developers en designers Koen Smeets en Milo Vermeulen maakte hij een multimedia longread voor NRC.

> Lees verder
Een witte vlek markeert de plek waar een van de gestolen schilderijen hing. Foto: Robin Utrecht / ANP

Categorie: DIGITAAL
Verschenen: NRC.nl
Jaar: 2013
Maker(s): Lex Boon

Bassel - van nerd tot spil in het Syrische verzet

Bassel is een succesvolle internetondernemer als de golf van Arabische revoluties Syrië bereikt. Hij werkt voor internationale bedrijven, verdient veel geld en gaat tot diep in de nacht uit met vrienden uit de Syrische kunst- en filmwereld. Een jonge journaliste van de BBC vraagt hem om filmpjes te maken van de opstand en deze het land uit te smokkelen. Dit verandert zijn leven dramatisch.

> Lees verder
Bassel

Categorie: DIGITAAL
Verschenen: Uitgeverij Fosfor
Jaar: 2013
Maker(s): Monique Doppert

Wij van het bejaardenhuis

Hoogbejaard wonen in een bejaardenhuis, hoe is dat? Ik logeerde een week lang in een doorsnee Amerikaans bejaardenhuis. Een portret.

> Lees verder
Foto: Dick Wittenberg

Categorie: DIGITAAL
Verschenen: De Correspondent
Jaar: 2013
Maker(s): Dick Wittenberg

Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl