Radio

Speciaal

In de radiodocumentaire Speciaal volgt Marije Schuurman Hess de laatste maanden van een klas in het speciaal basisonderwijs. Jesse, de twaalfjarige zoon van Marije, is een van de leerlingen van groep acht en de gids in deze serie. In vijf afleveringen laat hij de luisteraar ervaren hoe het eraan toegaat in zijn hoofd, in de klas en op het schoolplein.

> Lees verder
Al jaren brengt Marije Schuurman Hess haar zoon Jesse tot aan de schooldeur. Voor Speciaal mag ze een paar dagen mee de klas in.

Categorie: RADIO
Verschenen: Radio Doc (NTR)
Jaar: 2014
Maker(s): Marije Schuurman Hess

Speciaal

In de radiodocumentaire Speciaal volgt Marije Schuurman Hess de laatste maanden van een groep acht in het speciaal basisonderwijs. Jesse, de twaalfjarige zoon van Marije, is de gids in de serie van vijf afleveringen. Hij laat de luisteraar ervaren hoe het eraan toe gaat in zijn hoofd, in de klas en op het schoolplein.

Van binnenuit laat hoofdpersoon Jesse zien wat het betekent als je overal door afgeleid wordt, als je schrikt als de deur opengaat of als je je woede niet kunt beheersen. Dan raak je in de war en dan botst het wel eens. Maar in ‘groep Oranje’ kijken ze daar niet raar van op. De juf die van drie naar nul telt, een stoplicht en ‘padstoelen’ om je in terug te trekken, bieden veiligheid en rust.

Al jaren brengt Marije Schuurman Hess haar zoon Jesse tot aan de schooldeur. Voor Speciaal mag ze een paar dagen mee de klas in.

Categorie: RADIO
Verschenen: Radio Doc (NTR)
Jaar:
Maker(s): Marije Schuurman Hess

One Night, Stiekem

Elke dag ‘oefent’ de 84-jarige Lies Noorderdorp hoe ze daags na haar 85ste verjaardag een eind aan haar leven wil maken. Stoel rechtop, kussens eruit. Lies is niet ziek. Ze heeft een dochter en een kat, die haar aan het leven binden. Ze wordt blij van de merel in haar tuin. Toch is ze vastbesloten. Haar rauwe stem voert je naar de diepste nissen van je ziel, waar de angst schuilgaat voor ouderdom en gebrek, voor verlies en dood. Onontkoombaar. Zonder enig pathos. Als de stem wegsterft, staat op het stoelkussen de troostende afdruk van een rug.

> Lees verder
Fotograaf: Wouter Jansen​

Categorie: RADIO
Verschenen: VPRO Plots
Jaar: 2013
Maker(s): Eefje Blankevoort en Laura Stek

Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl