Televisie

Het beste voor Kees

De 44-jarige autist Kees Momma is dol op zijn modeltreinen, Japans en tekenen, maar heeft moeite met korte rokjes en blote vrouwenbenen. Hij woont nog bij zijn ouders. Hoe lang houden de bejaarde ouders de 24-uurs zorg vol en wat gebeurt er met Kees als zij niet meer voor hem kunnen zorgen?

> Lees verder
Monique Nolte: ‘Het regisseren van Kees is een verhaal apart. De omgang met hem wordt bepaald door een aantal codes, waaraan je je als bezoeker en gast dient te houden. Zo is het ‘not done’ om in zijn bijzijn ‘doei’ te zeggen, je neus op te halen of te luid te roeren in een kopje.’

Categorie: TELEVISIE
Verschenen: NCRV
Jaar: 2014
Maker(s): Monique Nolte

Moeders springen niet van flats

Al lange tijd worstelt de moeder van Elena Lindemans met een ondraaglijk psychisch lijden. Maar omdat haar verzoek om euthanasie niet in behandeling wordt genomen, neemt ze het heft in eigen hand. Na overleg met haar vriend en haar kinderen besluit ze te springen van de Muntflat in Heerenveen.

> Lees verder
Elena Lindemans: ‘Het is maandagmiddag 25 februari 2002. Mijn moeder trekt haar jas aan en vraagt: “Mag ik nog een laatste knuf?” Ik weet precies waar ze naartoe gaat. Op een halfuur rijden staat de Muntflat in Heerenveen. Ik voel aan alles dat ze dit keer echt zal springen.’

Categorie: TELEVISIE
Verschenen: VARA
Jaar: 2014
Maker(s): Elena Lindemans

Oe ist?

Elke dag slaan drie Vlamingen de hand aan zichzelf. Maar nergens in Vlaanderen zijn zoveel zelfdodingen en pogingen daartoe als bij mannen in West-Vlaanderen. In een roadmovie door de desolate westhoek probeert cartoonist en West-Vlaming Kamagurka de bevolking aan de praat te krijgen. Dat valt niet mee.

> Lees verder
Als in een land met zoveel welvaart één miljoen mensen antidepressiva krijgen, is dat toch niet oké?
FOTO: VRT/STIJN DE MOOR

Categorie: TELEVISIE
Verschenen: Koppen
Jaar: 2014
Maker(s): Guy De Troyer en Sofie Vaes

Op de dijk, over een naderende dood

Psycholoog Gert Jan Merlijn had aanvankelijk het gevoel dat hij moeilijker kon praten, toen maanden later de diagnose A.L.S. werd vastgesteld. Een zeldzame en dodelijke neurologische ziekte die uiteindelijk tot verlamming van de spieren leidt en in het laatste stadium tot verlamming van de ademhalingsspieren.

> Lees verder
Marie-Louise en Gert Jan

Categorie: TELEVISIE
Verschenen: Kruispunt
Jaar: 2013
Maker(s): Thom Verheul en Theresa Boerema

Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl