2013

Voorwoord & Colofon

Een spanningsboog, een verhaallijn, goed uitgewerkte personages, een vloeiende stijl, oog voor detail, een trefzeker spel van beeld en taal. Het is niet zo moeilijk een goed van een slecht verhaal te onderscheiden. Een goed verhaal lees je in één ruk uit, een slecht verhaal doet je al na een paar zinnen verveeld afhaken. Een goed verhaal is literatuur.


> Lees meer

Op de dijk, over een naderende dood

Psycholoog Gert Jan Merlijn had aanvankelijk het gevoel dat hij moeilijker kon praten, toen maanden later de diagnose A.L.S. werd vastgesteld. Een zeldzame en dodelijke neurologische ziekte die uiteindelijk tot verlamming van de spieren leidt en in het laatste stadium tot verlamming van de ademhalingsspieren.

> Lees verder
Marie-Louise en Gert Jan

Categorie: TELEVISIE
Verschenen: Kruispunt
Jaar: 2013
Maker(s): Thom Verheul en Theresa Boerema

De miraculeuze geboorte van een tweeling

Wetenschapsjournalist Rik Kuiper stuitte op het verhaal van de Friese dorpsdokter Jack Wijthoff, die in de nacht van 7 november 1953 misschien wel de meest bijzondere bevalling uit de Nederlandse geschiedenis beleefde. De geboorte van de zusjes Folkje en Tjitske de Vries zou Wijthoff zijn leven lang bijblijven.

> Lees verder
Privé-archief familie Wijthoff
De tweeling de dag na de geboorte

Categorie: DAGBLADEN
Verschenen: Volkskrant Magazine
Jaar: 2013
Maker(s): Rik Kuiper

Wij van het bejaardenhuis

Hoogbejaard wonen in een bejaardenhuis, hoe is dat? Ik logeerde een week lang in een doorsnee Amerikaans bejaardenhuis. Een portret.

> Lees verder
Foto: Dick Wittenberg

Categorie: DIGITAAL
Verschenen: De Correspondent
Jaar: 2013
Maker(s): Dick Wittenberg

Het einde van de kudde

Arend-Jan heeft zijn leven lang geboerd. Maar nu stopt hij. Voordat hij zichzelf niet meer in de hand heeft, net als die boer verderop.

> Lees verder
Foto: Daniëlle van Ark

Categorie: TIJDSCHRIFTEN
Verschenen: Vrij Nederland
Jaar: 2013
Maker(s): Paul Teunissen

One Night, Stiekem

Elke dag ‘oefent’ de 84-jarige Lies Noorderdorp hoe ze daags na haar 85ste verjaardag een eind aan haar leven wil maken. Stoel rechtop, kussens eruit. Lies is niet ziek. Ze heeft een dochter en een kat, die haar aan het leven binden. Ze wordt blij van de merel in haar tuin. Toch is ze vastbesloten. Haar rauwe stem voert je naar de diepste nissen van je ziel, waar de angst schuilgaat voor ouderdom en gebrek, voor verlies en dood. Onontkoombaar. Zonder enig pathos. Als de stem wegsterft, staat op het stoelkussen de troostende afdruk van een rug.

> Lees verder
Fotograaf: Wouter Jansen​

Categorie: RADIO
Verschenen: VPRO Plots
Jaar: 2013
Maker(s): Eefje Blankevoort en Laura Stek

Eén moment van onbedacht-zaamheid

Zorgdragen voor de openbare rust, orde en veiligheid – het was een passie voor Willem V., wetsdienaar van onbesproken gedrag. Totdat er zomaar op een voorjaarsdag iets gruwelijk misging. Hoe een noodlottig incident twee levens eiste en twee families verwoestte.

> Lees verder
Foto: Wiep Kingma

Categorie: TIJDSCHRIFTEN
Verschenen: HP/De Tijd
Jaar: 2013
Maker(s): Ton van Dijk

Moord op de camping

Op het terras van de campingkantine leunt een kleine, stevige vrouw tegen een airhockeytafel. Lenie, 46 jaar, kort haar, rode crocs. Het is vlak voor middernacht. Ze rookt een sigaret en wacht op de politie. Ze heeft zojuist een moord gepleegd.

> Lees verder
Fotograaf: Peter de Krom (www.peterdekrom.com)

Categorie: DAGBLADEN
Verschenen: NRC Next
Jaar: 2013
Maker(s): Carola Houtekamer en Freek Schravesande

Bassel - van nerd tot spil in het Syrische verzet

Bassel is een succesvolle internetondernemer als de golf van Arabische revoluties Syrië bereikt. Hij werkt voor internationale bedrijven, verdient veel geld en gaat tot diep in de nacht uit met vrienden uit de Syrische kunst- en filmwereld. Een jonge journaliste van de BBC vraagt hem om filmpjes te maken van de opstand en deze het land uit te smokkelen. Dit verandert zijn leven dramatisch.

> Lees verder
Bassel

Categorie: DIGITAAL
Verschenen: Uitgeverij Fosfor
Jaar: 2013
Maker(s): Monique Doppert

Route 66

Een koppel uit Veurne maakte twee jaar geleden hun droom waar: ze kochten een motel langs Route 66 in Arizona. Vorige maand doodden ze zichzelf. Wat blijft, is een verschroeiend liefdesverhaal.

> Lees verder
Foto: Saskia Vanderstichele

Categorie: TIJDSCHRIFTEN
Verschenen: Knack
Jaar: 2013
Maker(s): Stijn Tormans

De kunst van het stelen

In de nacht van 15 op 16 oktober 2012 worden er zeven kostbare kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam gestolen. De roof wordt wereldnieuws. Het verhaal achter de roof had volgens auteur Lex Boon wel wat weg van een spannend jongensboek. Samen met developers en designers Koen Smeets en Milo Vermeulen maakte hij een multimedia longread voor NRC.

> Lees verder
Een witte vlek markeert de plek waar een van de gestolen schilderijen hing. Foto: Robin Utrecht / ANP

Categorie: DIGITAAL
Verschenen: NRC.nl
Jaar: 2013
Maker(s): Lex Boon

‘Ik heb je wel zien zitten, hoer’

Ze werd gebombardeerd door een anoniem account. Vileine berichtjes, de hele dag door. ‘Ju hebt geen vrienden.’ ‘Wu gaan ju pakken.’ Godlof was daar Giovanni.

> Lees verder

Categorie: TIJDSCHRIFTEN
Verschenen: Vrij Nederland
Jaar: 2013
Maker(s): Karin Sitalsing en Sheila Sitalsing

Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl