De Tien van 2014

Een verhaallijn, perfect uitgewerkte personages, oog voor detail en spannend tot de ontknoping: goede verhalende journalistiek is literatuur, maar dan waargebeurd. Dit zijn de tien beste verhalen van 2014, geselecteerd uit Nederlandse en Vlaamse media. Opmerkelijk in de oogst van dit jaar: de rol van de betrokken verteller.


> Lees meer

Pick-uptrip

Waar gingen ze nu heen met die twee gehuurde cabrio’s van hem? Op zijn computer zag hij dat ze al diep in Turkije waren. Al eerder waren klanten er met zíjn huurauto’s vandoor gegaan. Woest werd hij. En dus ging Mark Stroop op zoek naar zijn auto’s, in Koerdisch Irak.

> Lees verder
TEKENING: TEUN BERSERIK

Categorie: DAGBLADEN
Verschenen: Volkskrant Magazine
Jaar: 2014
Maker(s): Rik Kuiper

Last Hijack Interactive

Jarenlang teisterden Somalische piraten de Golf van Aden, het water ten noorden van de Hoorn van Afrika. Ze kaapten honderden schepen en kregen miljoenen euro’s aan losgeld. Hoe kon piraterij zo’n groot probleem worden? En hoe kan het dat we er nu nagenoeg niets meer over horen? Dat onderzoekt de interactieve documentaire Last Hijack.

> Lees verder
Na een aantal mislukte kapingen wil kaper Mohamed nog één keer zijn slag slaan, maar zijn ouders en verloofde zetten hem onder druk om te stoppen met piraterij en een baan te zoeken.

Categorie: DIGITAAL
Verschenen: NRC Digitaal
Jaar: 2014
Maker(s): Femke Wolting en Tommy Pallotta

Het beste voor Kees

De 44-jarige autist Kees Momma is dol op zijn modeltreinen, Japans en tekenen, maar heeft moeite met korte rokjes en blote vrouwenbenen. Hij woont nog bij zijn ouders. Hoe lang houden de bejaarde ouders de 24-uurs zorg vol en wat gebeurt er met Kees als zij niet meer voor hem kunnen zorgen?

> Lees verder
Monique Nolte: ‘Het regisseren van Kees is een verhaal apart. De omgang met hem wordt bepaald door een aantal codes, waaraan je je als bezoeker en gast dient te houden. Zo is het ‘not done’ om in zijn bijzijn ‘doei’ te zeggen, je neus op te halen of te luid te roeren in een kopje.’

Categorie: TELEVISIE
Verschenen: NCRV
Jaar: 2014
Maker(s): Monique Nolte

Speciaal

In de radiodocumentaire Speciaal volgt Marije Schuurman Hess de laatste maanden van een klas in het speciaal basisonderwijs. Jesse, de twaalfjarige zoon van Marije, is een van de leerlingen van groep acht en de gids in deze serie. In vijf afleveringen laat hij de luisteraar ervaren hoe het eraan toegaat in zijn hoofd, in de klas en op het schoolplein.

> Lees verder
Al jaren brengt Marije Schuurman Hess haar zoon Jesse tot aan de schooldeur. Voor Speciaal mag ze een paar dagen mee de klas in.

Categorie: RADIO
Verschenen: Radio Doc (NTR)
Jaar: 2014
Maker(s): Marije Schuurman Hess

Het zwijgen van de klas van '74

Er zijn van die klasreünies die anders zijn dan alle andere. Veertig jaar geleden stierven 23 jongens in een collegebrand. Onlangs kwamen degenen die het overleefden nog eens samen. Een verhaal over jongens die jaren geleden een dure eed zwoeren die ze nooit zouden verbreken.

> Lees verder
‘Het is vreemd om hier terug te komen’, zegt Peter, die in 1974 per toeval ontsnapt is aan het vuur. ‘Als laatste ben ik naar beneden gelopen. Op de vloer lag er een bloedspoor.’
FOTO: SASKIA VANDERSTICHELE

Categorie: TIJDSCHRIFTEN
Verschenen: Knack
Jaar: 2014
Maker(s): Stijn Tormans

Patrice is geschiedenis

De enige Belg die omkwam bij 9/11 is deze maand begraven. Patrice Braut is het eerste slachtoffer dat dit jaar werd geïdentificeerd – 13 jaar na de aanslag – en wellicht een van de laatste ooit. Zijn ouders vreesden al dat ze het niet meer zouden meemaken. ‘Onze rouw kan nu echt beginnen.’

> Lees verder
‘We hadden geen lichaam, het leek soms alsof hij niet dood was. Nu hebben we niet meer het gevoel dat we hem daar alleen hebben gelaten.’
FOTO: FRED DEBROCK

Categorie: DAGBLADEN
Verschenen: De Standaard
Jaar: 2014
Maker(s): Wouter Woussen

Moeders springen niet van flats

Al lange tijd worstelt de moeder van Elena Lindemans met een ondraaglijk psychisch lijden. Maar omdat haar verzoek om euthanasie niet in behandeling wordt genomen, neemt ze het heft in eigen hand. Na overleg met haar vriend en haar kinderen besluit ze te springen van de Muntflat in Heerenveen.

> Lees verder
Elena Lindemans: ‘Het is maandagmiddag 25 februari 2002. Mijn moeder trekt haar jas aan en vraagt: “Mag ik nog een laatste knuf?” Ik weet precies waar ze naartoe gaat. Op een halfuur rijden staat de Muntflat in Heerenveen. Ik voel aan alles dat ze dit keer echt zal springen.’

Categorie: TELEVISIE
Verschenen: VARA
Jaar: 2014
Maker(s): Elena Lindemans

Oe ist?

Elke dag slaan drie Vlamingen de hand aan zichzelf. Maar nergens in Vlaanderen zijn zoveel zelfdodingen en pogingen daartoe als bij mannen in West-Vlaanderen. In een roadmovie door de desolate westhoek probeert cartoonist en West-Vlaming Kamagurka de bevolking aan de praat te krijgen. Dat valt niet mee.

> Lees verder
Als in een land met zoveel welvaart één miljoen mensen antidepressiva krijgen, is dat toch niet oké?
FOTO: VRT/STIJN DE MOOR

Categorie: TELEVISIE
Verschenen: Koppen
Jaar: 2014
Maker(s): Guy De Troyer en Sofie Vaes

Dankbaar gestemd

Lieuwe van Gogh, tien jaar later. Nooit had hij over de moord willen praten. Maar nu had filmmaakster Doesjka van Hoogdalem hem ervan overtuigd dat het misschien goed was om mee te doen aan een film en zijn herinneringen aan zijn vader te delen. Als een soort verwerkingsproces.

> Lees verder
Lieuwe en zijn vrienden zagen die herdenking ook wel als een goed excuus om helemaal naar de tering te gaan.
FOTO: JEROEN HOFMAN

Categorie: TIJDSCHRIFTEN
Verschenen: Vrij Nederland
Jaar: 2014
Maker(s): Mischa Cohen

Woel, muis, woel

Op een eiland in de Snitser Mar leidt een klein knaagdier een marginaal bestaan. Bescherming door de mens is wellicht de laatste hoop voor de zeldzame noordse woelmuis. Maar dan moet hij zich wel aan Sjoerd en Nico laten zien.

> Lees verder
Je eerste woelmuis is bijzonder. Zeker als je er al zoveel over gehoord hebt.
FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Categorie: DAGBLADEN
Verschenen: Leeuwarder Courant & Dagblad van het Noorden
Jaar: 2014
Maker(s): Rutger van der Meij

Stuur je verhalen in

Ook de beste verhalen van 2016 worden natuurlijk weer verzameld in Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek. Heb je zelf een prachtig verhalend project gedaan – of ga je dat nog maken in 2016? Stuur het in voor Meestervertellers. De jaarboekredactie zoekt zelf actief naar goede verhalende projecten in Nederland en Vlaanderen en bekijkt alle inzendingen. Gezamenlijk wordt daaruit een selectie gemaakt; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor Meestervertellers kan naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

Zoek op categorie:
Zoek op jaar:

Webdesign by Studio Odilo Girod / Girod.nl CMS & hosting by Gerben Schmidt / Blogbird.nl